Informatie nodig?

Jouw MKB/ZZP

Algemeen

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van jouw bedrijfsruimte is een slimme manier om je eigen stroom op te wekken en zo te besparen op de energierekening van je onderneming. Er zijn op dit moment een aantal speciale regelingen die investeren in zonnepanelen voor ondernemers nog gunstiger maken.

Let wel op de staat van het dak. Bedrijfspanden hebben weliswaar vaak daken die zich goed lenen voor het plaatsen van zonnepanelen; toch is het wel verstandig om de dakconstructie en algemene staat van het te benutten dak vooraf te laten controleren. Uiteraard is het sowieso een goed idee om met enige regelmaat een getraind oog naar de staat van je dak te laten kijken, zeker ook als het een dak van een onderneming betreft. Bij sommige bedrijfspanden zijn de dakconstructies en gebruikte materialen namelijk te licht voor het (jarenlang!) dragen van een zonnepanelensysteem.

Je onroerend goed of agrarisch bedrijf laten profiteren van een zonne- energiecentrale, vraagt een flinke investering vooraf. Daarbij wil je natuurlijk zoveel mogelijk zekerheid dat je de beste zonnepaneel-installatie geplaatst krijgt en dat het installatieproces gesmeerd verloopt. De partners die ons helpen bij de wat grotere projecten zijn Nederlands, betrouwbaar en hebben jarenlange ervaring met zonnepanelen en actuele technische kennis daarvan. Daarnaast bieden wij samen maatwerk, dat tot in de kleinste details geregeld is. Vraag het een van onze specialisten.

Combineren regelingen

Voor het MKB bestaan er drie belastingregelingen en één subsidieregeling die interessant kunnen zijn bij het aanschaffen van zonnepanelen:

  • Milieu Investeringsaftrek (MIA)
  • Energie Investeringsaftrek (EIA)
  • Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL)

Alleen de EIA en de MIA mogen niet tegelijk worden ingezet om te besparen op de investering en zo het rendement nog hoger te maken. Verder kan er gecombineerd worden, zodat er in veel gevallen sprake is van een risicoloze investering die zichzelf in no-time terugverdient.

Belastingregelingen

Milieu Investeringsaftrek (MIA)
Tot maar liefst 36% van de investering in duurzame energieopwekking kan worden afgetrokken van de fiscale winst, als een ondernemer en/of onderneming gebruikmaakt van de MIA-regeling. Bovenop de reguliere investeringsaftrek voor ondernemers. De MIA kan met de VAMIL -zie hieronder- worden gecombineerd. Meer informatie over (het combineren van) subsidie is te vinden op www.rvo.nl.

Energie Investeringsaftrek (EIA)
Tot 45% van de investeringskosten kan worden afgetrokken van de fiscale winst, als er gebruikgemaakt wordt van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Bovenop de gebruikelijke afschrijving. Daardoor wordt het te betalen bedrag aan inkomstenbelasting, en/of vennootschapsbelasting, lager. De soort onderneming bepaalt daarmee het financiële voordeel, er zijn bijvoorbeeld verschillen tussen een eenmanszaak of een besloten vennootschap (BV).

Benutten van de EIA-regeling levert ondernemingen gemiddeld 11% belastingvoordeel op. Let op! Non-profit organisaties en particulieren hebben géén recht op EIA. Lees meer op de website van de RVO.

Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL)
Tot 75% van het investeringsbedrag voor een zonnepaneelinstallatie, kan op een door de ondernemer gewenst tijdstip worden afgetrokken door gebruik te maken van de VAMIL-regeling. Door sneller afschrijven, vermindert een ondernemer zijn/haar fiscale winst – en betaalt daardoor minder belasting in dat jaar. Dat geeft liquiditeits- en rentevoordelen.

Belastingregelingen en asbest

Er was eerst sprake van dat er per 1 januari 2024 een verbod op asbestdaken zou komen, dat alleen zou gaan gelden voor daken waar asbest op ligt en er direct contact is met de buitenlucht. Inmiddels is besloten om dit verbod te schrappen, nadere maatregelen volgen op een later moment. 

Voordat bekendgemaakt werd dat het verbod er toch niet komt, was er de subsidie-regeling Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop. Die werd al snel vervangen door de Subsidieregeling Verwijdering Asbestdaken, omdat de fondsen ervan opraakten. De fondsen voor beide vormen van subsidie waren veel eerder uitgeput dan vooraf ingeschat was en de doelen werden volledig behaald.

De subsidies waren bedoeld voor eigenaren van asbestdaken die asbest laten verwijderen en op hetzelfde moment zonnepanelen laten installeren. Omdat er destijds zoveel vraag geweest is naar subsidies voor het saneren van asbestdaken, verwachten wij dat er in de toekomst zeker weer een dergelijke regeling komt.

Subsidie zonnepanelen MKB

Grootschalige zonnepanelencentrales (grens: vermogen >15000 Wp) kunnen gebruikmaken van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+). Deze subsidievorm is door de overheid in het leven geroepen, om ervoor te zorgen dat de goedkoopst opwekbare duurzame energie het meest wordt gestimuleerd. Gefaseerd, waarbij het subsidiebedrag per kWh per fase omhoog gaat.

Omdat er voor deze regeling beperkt budget is vrijgemaakt, is er kans dat er geen subsidie meer wordt uitgekeerd als een organisatie zich inschrijft voor een latere fase (en dus voor een hoger subsidiebedrag). Vanaf 2014 is het niet meer toegestaan om tegelijkertijd SDE+ subsidie te benutten en gebruik te maken van de Energie Investeringsaftrek (EIA).

Commerciële Vergunningen

Meestal heb je één of meer vergunningen nodig voor het plaatsen van zonnecollectoren of zonnepanelen op grote schaal. Deze moeten zijn afgegeven voordat er met bouwen begonnen wordt. Als zonnepanelen -in plaats van op een bestaand dak- op een nieuw te bouwen gebouw, in een veldopstelling, of aan een gevel (in het zicht), dan is er bijvoorbeeld een Wabo-vergunning (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) vereist.

Ook drijvende systemen en installaties die aan een monumentaal pand of bovenop een carport worden gerealiseerd, hebben deze vergunning nodig. In tegenstelling tot wat sommige organisaties melden, volstaat een tijdelijke vergunning (meestal op basis van de kruimellijst Besluit Omgevingsrecht) niet.

Voor meer informatie over omgevingsvergunningen verwijzen wij je naar het Omgevingsloket.

Geen reden om af te wachten

Zonnepaneel-projecten zijn het meest rendabel met een SDE+ vergoeding in de latere fases. Zoals gemeld is dan de kans ook groter, dat het budget tegen die tijd overtekend is. Hoe gebeurtenissen m.b.t. de SDE+ zich verder zullen ontwikkelen en of er zulke grote kansen blijven komen voor de zonne-energiesector als nu het geval is, blijft lastig te voorspellen.

Wacht daarom niet af, maar profiteer nu van de mogelijkheden die aanschaf van zakelijke zonnepanelen jouw onderneming bieden. Vraag het aan een van onze specialisten.

Vergeet trouwens niet, dat er voor bepaalde onderdelen van de subsidieaanvraag medewerking nodig is van je netbeheerder. De (verplichte) grootverbruikers-aansluiting waarop de elektriciteit het net in gevoed wordt, is daar een voorbeeld van. De kans is relatief groot, dat daarvoor een verzwaring -of zelfs een nieuwe aansluiting- nodig is. Dit regelen regionale netbeheerders; neem voor een prijsindicatie in een vroeg stadium van je project contact op met je netbeheerder en vraag de aansluiting zo snel mogelijk aan.

Regel daarnaast ook een transportindicatie van je netbeheerder. Vanaf het najaar van 2019 geldt er een aanvullende voorwaarde voor elektriciteitsproducenten (SDE+/najaar 2019). Bij een aanvraag moet je altijd een transportindicatie van de netbeheerder meesturen. Daaruit blijkt of de transportcapaciteit beschikbaar is voor de locatie waar de zonnepanelen geplaatst worden.

Een (enigszins verouderde) video met meer informatie over de SDE+ regeling vind je hier.

Kosten en besparing voor ondernemers  

Ondernemers hoeven geen BTW over de aanschaf en het onderhoud van een zonnepanelensysteem af te dragen. Dit scheelt 21 procent op de bruto investering, in materiaal en arbeid.

Als je op zoek bent naar een indicatie van de kosten en baten van zakelijke zonnepanelen, dan kun je terecht bij de Zonnecalculator. De Aansluitcalculator van Liander biedt daarnaast inzicht in de kosten en baten van zonnepanelen – naast het beantwoorden van de vraag of het bij jouw onderneming nodig is om bijvoorbeeld de netaansluiting te verzwaren.

Het terugleveren van elektriciteit moet je aanmelden bij je belastingkantoor. Daarnaast zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden om ook administratief alles op orde te hebben. Wij kunnen je gedurende het hele traject (digitaal, per e-mail) helpen, maar reiken je hieronder ook wat informatie aan om je papierwerk correct in te vullen.

Hulp bij jouw papierwerk

Feitelijk gezien bestaat het extra proces dat je doorloopt in de communicatie met de Belastingdienst maar uit twee stappen.

1) Meld teruglevering bij je belastingkantoor
2) BTW over de zonnepanelen in je aangifte opnemen

Belangrijk bij de tweede stap is, dat je alle gegevens correct invult. Hieronder staat waar je wat het beste kunt invullen, zo vul je de formulieren iets makkelijk(er) in.

Rubriek 5b (Voorbelasting)
Vul hier de BTW in die je hebt betaald over de aankoop en installatie van de zonnepanelen. Let er wel op, dat de rekening waarvanuit de factuur betaald wordt, op je eigen naam moet staan. Datzelfde geldt voor de nota van je energiebedrijf.

Rubriek 1a (Leveringen/diensten belast met hoog tarief)
Voor de elektriciteit die je zonnepanelen terugleveren, moet jij je energiebedrijf een rekening sturen (met BTW). Bij rubriek 1a vul je het bedrag aan BTW in. Sommige energiebedrijven bieden selfbilling aan; zij maken dan de rekening op voor de teruggeleverde elektriciteit. Het is belangrijk in de gaten te houden, dat die rekening aan de factuureisen voldoet.

Zo moet er onder meer op de rekening staan, dat de factuur uitgereikt is door afnemer. Zijn dit soort zaken niet op een correcte manier geregeld, dan kan het gebeuren dat er boetes opgelegd worden en gunstige regelingen vervallen. Laat je daarom altijd goed voorlichten over de mogelijkheden voor ondernemers.

Rubriek 1d (Privégebruik)
Zonnepanelensystemen behorengeheel of gedeeltelijk tot het bedrijfsvermogen. Maar in sommige gevallen gebruiken ondernemers de elektriciteit van de zonnepanelen ook privé. Over dit privégebruik moet BTW afgedragen worden. Bij de berekening daarvan ga je uit van het bedrag dat je energie-leverancier in rekening brengt voor de elektriciteit die je inkoopt. Inclusief energiebelasting, maar exclusief BTW.

Hopelijk heeft het bovenstaande je belastingaangifte iets makkelijker gemaakt, of gaat dat makkelijker maken. Tot slot: ben je al ondernemer en doe je normaal geen BTW-aangifte, omdat je alleen vrijgestelde goederen of diensten levert? Vanaf nu moet je wel aangifte doen, je meldt deze extra bedrijfsactiviteit, waarna de Belastingdienst een online aangifte voor je klaarzet. Of ze sturen per post een papieren aangifte toe.

Jouw Zonnepanelen Groep B.V.
Staverenstraat 13
7418 CJ Deventer

Klantenservice  T: 0850-470920
Bespaaradvies  T: 0850-470921
Administratie    T: 0850-470922

Prijsopgave NL T: 0850-470950

Voorwaarden
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

Kvk nr.:   82371199
Btw nr.:   NL003189425B70
Bank nr.: NL30 RABO 0352 2791 68

Informatie: service@jouw-zonnepanelen.nl