Jouw tips
Algemeen
Hoeveel stroom je zonnepanelen aan het net hebben geleverd, weet je door een meter te gebruiken die niet alleen meet hoeveel stroom je van het net afneemt, maar ook hoeveel stroom je aanlevert. Heb je geen geschikte meter, dan kun je ervoor kiezen om de netbeheerder te vragen de meter te vervangen. Daar zijn meestal wel kosten aan verbonden, maar die wegen op tegen het rendement van de zonnepanelen. Daarnaast hebben veel huishoudens in de toekomst toch al dergelijke elektriciteitsmeters nodig.
Hangt bij jou een meter die de stroom die jouw zonnepanelen leveren niet registreert, maar wel de mogelijkheid heeft om terug te draaien? Dan wordt jouw afname van elektriciteit automatisch verrekend met de door jou geleverde elektriciteit. Zo’n meter mag overigens waarschijnlijk nog maar beperkt blijven hangen; vanaf 2023 is dit waarschijnlijk niet meer mogelijk.
Vanaf dan moeten alle huizen namelijk een stroommeter met twee telwerken hebben. Zo kan de stroom die je levert en koopt apart van elkaar gemeten worden. Een meter die kan terugdraaien mag dan niet meer, precieze wetgeving daarvoor volgt nog.
Houd rekening met toekomstige regelgeving bij de aanschaf van je zonnepanelen; vaak is het bijvoorbeeld goedkoper om meteen je elektriciteitsmeter te laten vervangen, dan af te wachten tot het moment dat die vanwege wetgeving uiteindelijk toch vervangen moet worden. De installateur is er immers al, om jouw zonnepanelen te plaatsen.
Toekomstig energieverbruik
De meeste aanbieders bieden je een hoeveelheid panelen aan die zoveel stroom opwekken dat je elektriciteitsverbruik volledig gecompenseerd wordt. Zij houden echter in veel gevallen geen rekening met mogelijke veranderingen binnen huishoudens.
Verwacht je bijvoorbeeld gezinsuitbreiding? Kies er dan voor om daar bij aanschaf van jouw zonnepanelen rekening mee te houden, want als er panelen bijgeplaatst moeten worden, is dat niet altijd een goedkope oplossing. Wij werken weliswaar het meest met montagemateriaal dat ervoor gemaakt is om zonnepaneelsystemen eenvoudig uit te breiden; het blijft financieel gezien beter om het in een keer goed te doen. Dat geldt ook andersom: heb je bijvoorbeeld kinderen waarvan je verwacht dat ze binnenkort het ouderlijk huis verlaten dan is het slim om daar alvast rekening mee te houden.
Speel in op toekomstig verbruik, Nederlandse huishoudens gaan de komende jaren met name overstappen van gas naar elektriciteit. Plaats zeker een aantal extra panelen als je binnen een aantal jaar verwacht elektrisch te gaan rijden, of bijvoorbeeld een infraroodverwarming of warmtepomp aanschaft.
Serie- of parallelschakeling?
Serieschakelingen zijn gevoelig voor schaduw; ligt een van de panelen in de schaduw, dan wekt je hele systeem minder op. Dat kan worden voorkomen door parallelschakeling en/of optimizers toe te passen. Soms is het dan wel nodig om een speciaal type omvormer te gebruiken, waardoor het gehele prijskaartje iets hoger wordt.
Maar ook dan geldt: je haalt een prima rendement op je investering. Het bedrag dat je systeem uiteindelijk kost, neemt weliswaar toe. Vervelend, maar door lange levensduur van de panelen heb je meestal toch nog minimaal 5 jaar gratis stroom. Daarnaast neemt de woningwaarde rechtstreeks toe, zeker als je voor topmateriaal optimizers kiest.
Kies voor parallelschakeling (dat kan ook middels optimizers en/of een speciaal voor parallelschakelingen ontwikkelde omvormer) op het moment dat er veel schaduwvorming is. Jouw panelensysteem presteert zo goed als het zonnepaneel dat binnen het systeem het minst opwekt.
Jouw energieleverancier informeren
De meeste zonnepaneelsystemen zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet, wat betekent dat de energiemeter terug zal lopen als er stroom ‘over’ is. Dat moet echter wel aangevraagd zijn bij je energieleverancier.
Neem daarom een dag vóórdat je systeem geplaatst wordt, contact op met je energieleverancier en vertel dat je stroom gaat terugleveren. Je energieleverancier en netbeheerder (die geïnformeerd kan worden door jouw energieleverancier) moeten beide weten dat je energie gaat terugleveren en hoeveel dat ongeveer zal worden. Zij zullen je ook vragen om jouw zonnepanelen te registreren op energieleveren.nl.
Zonnepanelen reinigen
Om jouw zonnepanelen optimaal te laten presteren, is het van belang dat ze enigszins onderhouden worden. Is een paneel vuil geworden door bijvoorbeeld vogelpoep, of bladeren? Reinig het betreffende zonnepaneel door een zachte spons te gebruiken en wat lauwwarm water (voorkeur: osmosewater). Je kunt natuurlijk ook een bedrijf inhuren om dat voor jou te laten doen, dat kan echter wel prijzig zijn.
Bij montage van jouw zonnepanelen, houden we zoveel mogelijk rekening met toekomstige schoonmaak. Heb je bijvoorbeeld een gunstig gelegen dakraam of dakkapel, dan proberen we het grootst mogelijke aantal panelen bereikbaar te maken.
Mocht je niet in staat zijn om een groot deel van de panelen af en toe schoon te maken, of je wilt dat dit (extra) vakkundig en professioneel gebeurt, kies dan voor reiniging door een van onze partners. Vraag je adviseur naar de schoonmaakmogelijkheden.
Financieel
Niet alle stroom die jouw zonnepanelen opwekken, wordt op hetzelfde moment verbruikt. De extra hoeveelheid stroom wordt dan (‘terug’)geleverd aan het elektriciteitsnet. Je energiebedrijf verrekent de levering vervolgens met de stroom die jij afneemt volgens de salderingsregeling. Je krijgt daarvoor dezelfde prijs als jij betaalt voor jouw stroom.
Salderen van duurzaam opgewekte elektriciteit mag alleen door kleinverbruikers. Naast consumenten zijn dat o.a. scholen, sportverenigingen en VvE’s. Bij een Vereniging van Eigenaren wordt gekeken naar het totale gezamenlijke stroomgebruik, tenzij er een stroomverdeler wordt gebruikt. Deze verdeelt de geproduceerde stroom over de verschillende, individuele aansluitingen. Lees meer over zonnepanelen en jouw VvE.
Naast het feit dat de regeling alleen bedoeld is voor kleinverbruik, heeft de salderingsregeling een maximum. Indien je jaarlijks meer stroom aan het elektriciteitsnet levert dan je afneemt, krijg je namelijk een lagere vergoeding per kWh voor het overschot dat je opwekt met je zonnepanelensysteem. De hoogte van de vergoeding voor terugleveren verschilt per energiebedrijf.
De huidige salderingsregeling geldt minimaal tot 1 januari 2023 en wordt daarna waarschijnlijk geleidelijk afgebouwd. Naar verwachting zal in 2030 salderen niet meer mogelijk zijn. Profiteer daarom nu van het financiële voordeel dat de aanschaf van zonnepanelen jou biedt.
Subsidiemogelijkheden
In sommige gemeentes en/of provincies is het mogelijk om subsidie te krijgen als je besluit om zonnepanelen aan te schaffen. In veel gevallen helpt een bezoek aan de Energiesubsidiewijzer om inzichtelijk te krijgen of er subsidies voor jouw situatie te verkrijgen zijn, en welke.
Let wel op: lenen kost geld. Zet nooit je financiele zekerheid op het spel door riskant te investeren (daarom adviseren wij bijvoorbeeld op dit moment ook niet om lease-constructies aan te gaan als het om financiering van zonnepanelen gaat), ook niet als het een ‘risicoloze investering’ als de aanschaf van zonnepanelen betreft.
Mocht je twijfel hebben over je draagkracht om zonnepanelen tot je eigendom te maken, vraag dan een van onze adviseurs om meer informatie hierover. Hij of zij kijkt dan wat voor jou de beste oplossing is. Mocht je liever geinformeerd worden door een volledig onafhankelijke partij in deze: de SVn helpt je graag verder bij het vinden van hetgeen je zoekt.
Op Energiesubsidiewijzer.nl kun je de mogelijkheden van jouw woonplaats bekijken.
BTW terugvragen
Particulieren kunnen BTW op installatie en aanschaf van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. De Nederlandse Staat betaalt dus mee aan jouw zonnepanelen om ons land duurzamer te maken.
De huidige salderingsregeling blijft minimaal tot 1 januari 2023 zoals hij gelden. De overheid heeft besloten om de regeling daarna geleidelijk af te bouwen, om in 2031 volledig te stoppen. Na 2030 krijg je alleen nog de dan geldende marktprijs voor stroom die je aan het electriciteitsnet levert.
Daarnaast verdwijnt het belastingvoordeel waarvan je nu nog kunt profiteren. De salderingsregeling wordt mede afgebouwd, omdat de prijzen van zonnepanelen sterk gedaald zijn – waardoor het nu ook zonder financiële steun van de overheid betaalbaar geworden is om zonnepanelen op je dak te leggen. Door ook nog eens de BTW terug te vragen, is het ook voor jou mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen die zichzelf bijna altijd binnen 7 jaar terugverdienen.
Wij kunnen je helpen om de benodigde formulieren op correcte wijze in te vullen; we hebben daarvoor uiteraard wel jouw toestemming en medewerking nodig.
Meer informatie over BTW en zonnepanelen vind je op de website van de Consumentenbond.
Overstappen van energieleverancier
Overstappen naar een andere energieleverancier mag, maar hoeft niet. Vaak loont het wel, om in ieder geval te onderzoeken of het gunstiger is om naar een andere leverancier te verkassen. Veel mensen die al jarenlang bij dezelfde organisatie hun stroom afnemen, doen er financieel goed aan om ieder geval de ogen open te houden voor zonnepaneel-voordeel.
Als je er voor kiest om van energieleverancier te an ‘verhuist’ je zonnepanelensysteem gewoon mee. Net als bij de gewone jaarrekening, verrekent je energieleverancier de opgewekte energie met de verbruikte energie en krijg je een rekening voor het tekort of overschot aan stroom.
Na je overstap, krijg je een eindafrekening waarin dat allemaal berekend staat. Bij je nieuwe energieleverancier start je weer op nul en je zelf opgewekte energie wordt weer verrekend met je verbruik. Zowel van je voormalige energieleverancier, als van je nieuwe, ontvang je een jaarnota over het jaar waarin je overgestapt bent.
Het is verstandig om goed in de gaten te houden, op welke manier de verschillende energieleveranciers inspelen op de steeds grotere solar industrie. Het kan namelijk zeer lonend zijn om naar de meest ‘zonnepaneel-vriendelijke’ aanbieder over te stappen als de zonnepanelen geplaatst zijn. Behaal extra voordeel door energieleveranciers regelmatig met elkaar te vergelijken.
Jouw Privacy
Sommige van onze ‘con-/collega’-zonnepanelenaanbieders laten je, bij een bezoek aan hun website, een zogenaamde ‘dakcheck’ invullen. Deze spreekwoordelijke wassen neus is slechts bedoeld om gegevens te ontfutselen voor marketing- en verkoopdoeleinden. Vul deze digitale formulieren niet overal in, maar wees selectief in wie jouw gegevens ontvangt. Jouw Zonnepanelen werkt conform de algemeen verplichte AVG-regels, maar dat wil niet zeggen dat iedereen dat zomaar doet.
Voorkom dat je persoonlijke identiteitsgegevens in verkeerde handen vallen en laat ze alleen achter bij betrouwbare partijen, vraag bij twijfel naar certificering en bewijsstukken van betreffende onderneming. Overigens wordt de bewuste ‘dakcheck’ ook in beeld gebracht bij een aantal wat grotere aanbieders van zonnepanelen, met hetzelfde doel: jouw gegevens gebruiken voor verkoop van hun producten en/of diensten. Terwijl er tegenwoordig betere (en toch gratis) manieren zijn om te checken of je dak daadwerkelijk geschikt is voor zonnepanelen – en in welke mate.
Een (indicatieve) berekening van de geschiktheid van de daken in jouw omgeving vind je op Zonatlas.nl. Die website wordt ondersteund door ongeveer 250 gemeenten en biedt daardoor data voor bijna heel Nederland. Staat jouw dak niet op Zonatlas vermeld, dan kan je ook kijken op de Zonnekaart van ons land.
Staverenstraat 13
7418 CJ Deventer
Klantenservice T: 0850-470920
Bespaaradvies T: 0850-470921
Administratie T: 0850-470922
Prijsopgave NL T: 0850-470950
Voorwaarden
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Kvk nr.: 82371199
Btw nr.: NL003189425B70
Bank nr.: NL30 RABO 0352 2791 68
Informatie: service@jouw-zonnepanelen.nl